Het is niet het eerste waar je aan denkt als jezelf of iemand in jouw omgeving de diagnose kanker krijgt. Je komt terecht in een medische en emotionele rollercoaster wat veel energie vergt. Toch is voldoende bewegen iets wat juist energie kan geven en wat je zelf of samen met de mensen in jouw omgeving kan doen.

Het was een goede bekende die tegen mij zei: ‘good in, is good out’. Het drong niet echt tot me door, het vertrouwen in mijn lichaam was weg, maar ergens klonk het toch ook logisch. Een zo fit mogelijk lijf zou de behandelingen, zowel fysiek als mentaal beter aan kunnen. Ik ging meer bewegen, van wandelen, hardlopen tot aan bootcamp. In ieder geval gaf het mij wat te doen en zorgde het voor wat afleiding. Het bewegen en bewust gezond eten gaf extra energie en een houvast in een hele onzekere tijd.
Na die tijd kon ik zelf geen passende begeleiding in sport vinden en ben tijdens en na de behandelingen blijven bewegen, voor wat toen mogelijk was . Daarin heb ik door vallen en opstaan geleerd wat bewegen met je kan doen, welke positieve effecten het kan hebben en hoe belangrijk een gezonde leefstijl kan bijdragen om de kwaliteit van leven met kanker te verbeteren.
In samenwerking met het UMC Utrecht en Trainenmetkanker.nl is in onderstaand filmpje uitgelegd wat trainen met kanker en de rol van een Fitnesstrainer Oncologie (FTO) voor je kan doen.
Ulrika de Jonge, eigenaresse van Runninguli, was in Amsterdam de eerste officiële opgeleide Fitnesstrainer Oncologie (FTO) en een van de eerste 25 van Nederland.